Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Depresyon Nedir?
Depresyon günümüzde tüm dünyada yaygın olarak görülen psikolojik bir rahatsızlıktır. Hem kadınlarda hem erkeklerde görülebilir fakat kadınlarda erkeklere göre 2-3 kat daha fazla görülür. 18-44 yaşları en sık görüldüğü yaş aralığı olsa da yaşantılara bağlı olarak her yaşta görülebilir. Depresyon düzeyine göre farklı isimler almaktadır. Depresyon nasıl hissettiğinizi, nasıl düşündüğünüzü ve nasıl davrandığınızı olumsuz etkileyen yaygın ve ciddi ancak tedavi edilebilen bir rahatsızlık. Sürekli üzüntü halinde olmaya ve zevk veren durumlardan keyif almamaya yol açar. Depresyonda olan kişilerde evde ve işte görevlerini yerine getirememe, sosyal aktivitelerde isteksiz olma gibi durumlar da görülür.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Bazı zamanlarda, can sıkıcı durumlarda üzgün hissetmek, keyifsiz olmak normaldir. Ancak depresyonda duygular daha farklı bir boyuttadır. Bu nedenle depresyonda olmak ve üzgün hissetmek aynı şeyler değildir.
Depresyonun Başlıca Belirtileri Şunlardır:
- Uzun süreli mutsuzluk, çökkün duygudurum
- Günlük aktivitelerde bir çok konuda ilgi ve zevk kaybı
- İştah değişiklikleri: Aşırı yeme veya iştahsızlık
- Uykuya dalmada zorluk çekme, sık sık uyanma veya aşırı uyuma
- Sosyal ilişkilerden uzaklaşma
- Geçmişteki olumsuzlukları sık sık düşünme ve pişmanlık hissi
- Sürekli yorgun hissetme,
- Motivasyon kaybı, isteksizlik
- Huzursuzluk, tedirginlik ve kaygı hissetme
- Konuşmada ve hareketlerde yavaşlık
- Cinsel istek kaybı
- Değersiz, yalnız ve suçlu hissetmek
- Konsantrasyon kaybı, karar vermekte güçlük çekme
- İntihar düşüncesi
Kayseri Depresyon tanısı konabilmesi ve Kayseri Depresyon Tedavisi için yukarıdaki belirtilerin en az iki haftadır devam ediyor olması gerekir. Belirtilerin sayısı ve şiddeti arttıkça depresyonun düzeyinin de arttığını söyleyebiliriz. Depresyon çocuklarda, gençlerde ve yaşlılarda kısaca her yaşta görülebilir.
Depresyon Nedenleri Nelerdir?
Depresyonun tek bir nedeni yoktur. Psikolojik, biyolojik ve sosyal birçok nedenden kaynaklanabilir.
Biyolojik boyutuyla ilgili yapılan araştırmalarda beyinde bulunan norepinefrin, serotonin ve dopamin gibi bazı hormonların depresyon ile ilişkisi kanıtlanmıştır.
Psikolojik ve sosyal açıdan bakılacak olursa yoğun strese maruz kalan kişilerin, aile bireylerinden birilerinin kaybedenlerin, şiddete ve istismara maruz kalanların, temel duygusal ihtiyaçlarının ihmal edildiği bir çocukluk geçirenlerin ve çeşitli travmalara maruz kalan bireylerin depresyona girme ihtimali diğer bireylerden daha yüksek olabilir.
Diğer risk faktörleri ise iş kaybı, boşanma, sevdiği kişiden ayrılma veya ölümü, kadın olmak, düşük sosyoekonomik düzey, alkol veya madde kötüye kullanımı, daha önce depresyon geçirme, ailede depresyon geçmişi, doğum yapmak, bazı ilaçlar, hormonal düzensizlikler ve bazı hastalıkların ( parkinson hastalığı, Multiple skleroz, diabet, tiroid hastalıkları gibi) etkileri sayılabilir.
Depresyon Tanısı Nasıl Konur?
Depresyon iyi tanımlanmış ve sınıflandırılmış bir rahatsızlıktır. Danışandan alınan anamnez (öykü) ile tanı konur. Beck Depresyon Envanteri gibi ölçeklerle depresyonun düzeyi vb değerlendirilir.
Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?
Depresyon tedavisinde terapi ekollerinin birbirinden farklı yöntemleri vardır. Bunun yanı sıra depresyonun düzeyine bağlı olarak ilaç tedavisi ve psikoterapi birlikte yürütülebilmektedir. Bilişsel Davranışçı Terapide bireyin otomatik düşünceleri, temel inançları ve ara inançları tespit edilir. Yanlış otomatik düşünceler revize edilerek bireyi olumsuz etkileyen düşünce kalıplarının değiştirilmesi amaçlanır.
Tedavi sürecinde danışanın ve çevresindekilerin depresyon hakkında bilgilendirilmesi, bunun geçici olduğunun belirtilmesi, iyileşmenin hemen olmayacağını biraz zaman alacağını, hastanın yapamadığı şeyler için (iş, güç, cinsel işlevler vb) kendini zorlamaması gerektiğini ifade etmeliyiz.
Harry Potter serisi gibi bir çok ünlü kitabın yazarı olan J. K. Rowling de bir dönem Depresyon geçirmiş ve bu konuyla ilgili şöyle güzel bir tanımlama yapmış:
“Depresyon yaşadıgım en keyifsiz şey…Bir daha tekrar neşeli olabileceğine dair, inancın kaybı. Umudun kaybı. Bu çok yok edici bir duygu, üzüntüden çok farklı bir duygu. Üzüntü acıtır ama sağlıklı bir duygudur. Hissedilmesi gereken bir duygudur. Depresyon çok farklı.”